restauracja

Restauracja Tatrzańska


To jedna ze starszych restauracji w Tarnowie, która serwuje swoim gościom wspaniałe przysmaki kuchni polskiej. Opinię tę podzielają także nasi Klienci. Łączymy kulinarną staropolską kuchnię ze stylem i wyjątkowym wyczuciem smaku naszych kucharzy, by dać wszystkim naszym gościom wyjątkowe przeżycie za każdym razem, gdy do nas przychodzą. Staramy się, by każda wizyta była miłym, zapadającym w pamięć, doświadczeniem.

Różnorodność w ofercie


Przekąsek

Zup

Dań Głównych

Galeria


« 2 z 3 »

Oferta Restauracja



Pierwsze dania

First courses

Dania vegetariańskie

vegetarian menu

Burger hallumi 

z frytkami, sosem ziołowym i sałatką warzywną podany

Hallumi burger with fries, herb sauce, and vegetable salad served

Spaghetti w zielonym pesto 

serwowane z parmezanem i zielonymi warzywami

Spaghetti in green pesto served with parmesan and green vegetables

Dania vegańskie

vegan menu

Stek z kalafiora 

z grillowanymi warzywami i fasolką w sosie pomidorowym, z ziemniakami

i orzechami nerkowca

Cauliflower steak with grilled vegetables and beans in tomato sauce,

with potatoes and cashew nuts

Papryka faszerowana

warzywami w sosie pomidorowym z ryżem i migdałami

Peppers stuffed with vegetables in tomato sauce with rice, and almonds

Menu dla dzieci

children’s menu

Kotleciki drobiowe

z frytkami i surówką z marchewki

Poultry cutlets with fries and carrot salad

Makaron spaghetti

z sosem pomidorowym i żółtym serem

Spaghetti pasta with tomato sauce and cheese


Spaghetti  Carbonara

Spaghetti with creamy sauce,bacon and onions

 – zawinięte pod sosem śmietanowym  z cebulą i boczkiem –


Tagliatelle z sosem borowikowym

pietruszką i parmezanem serwowane

Tagliatelle with boletus sauce, parsley, and Parmesan cheese


Pierogi ukraińskie 

kraszone cebulą i pieczarkami

Ukrainian dumplings with onion and mushrooms


Naleśniki z łososiem

Spinach pancake with salmon with spinach and blue cheese baked with garlic sauce

– naleśnik szpinakowy  nadziewany szpinakiem , serem pleśniowym i łososiem z nutą sosu czosnkowego –


Dania główne

Main  Dishes


Polędwiczka po Zakopiańsku

duszona w czerwonym winie pod sosem żurawinowo-porzeczkowym

podana z grillowanym oscypkiem i kulkami ziemniaczanymi

pickled loin with herbs and mustard, stewed in red wine with grilled sheep cheese

served with cranberry – currant sauce and potatoes

 


Filet z kaczki

pod sosem agrestowym , podany z ziemniakami opiekanymi , pieczoną kapustą

z żurawiną , bakaliami ,anyżem i miodem

Duck breast covered with gooseberry sauce, served with grilled potatoes,

roasted cabbage, cranberry , raisins, anise with honey

Kieszeń ze szpinakiem

Filet drobiowy /140g/ dziany szpinakiem pod sosem kurkowym

podany w towarzystwie ryżu białego i dzikiego

Chicken breast stuffed with spinach Server under chanterelle

mushrooms sauce and accompanied by white and wild rice



Placek ziemniaczany po Huzarsku

Z kawałkami kurczaka ,marchewką , groszkiem oraz cebulką i pieczarkami

Fried, grated potatoes, with chopped chicken breast accompanied with peas,

carrots, onions and champignons

Winner schnizel z cielęciny 

podany z ziemniakami pieczonymi i mizerią z kiszonego ogórka

Winner schnizel of veal served with baked potatoes and pickled cucumber salad

Schab z grilla z kością 

z puree ziemniaczano-pietruszkowym i kapustą zasmażaną

Grilled pork with bone with mashed potatoes and parsley and fried cabbage


Stek grillowany 

Serwowany na tafli sosu pieprzowego z frytkami stekowymi

i bukietem warzyw grillowanych

Grilled steak served with chips and grilled vegetables covered with peppercorn sauce


Dania z Ryb

Main  Fish Meals

Sandacz

Sandacz 140g soute   na tafli sosu” Ranch ” z ziemniakami , koperkiem

i kurką  na palonym maśle serwowany

Soute pike perch on a plate of ” Ranch ” sauce with potatoes, dill and

chanterelle on roasted butter served capers and cream of baked onion


Łosoś z chrupiącą skórką

serwowany z masłem ziołowym w sosie cytrynowym, puree z

pieczonego bakłażana i grillowanym fenkułem

Salmon with crispy crust served with herb butter in lemon sauce,

roasted eggplant puree and grilled fennel


Karmazyn w sosie z zielonego groszku 

z pieczonym batatem w oliwie z czosnkiem i blanszowanym brokułem

Crimson green pea sauce with baked sweet potato in olive oil with garlic

and blanched broccoli


Desery


Szarlotka na ciepło z pieca 

Hot apple pie with vanillia ice-cream.

– Z lodami waniliowymi i bitą śmietaną –


Krem brulee

z karmelizowanym cukrem trzcinowym serwowany

Brulee cream with caramelized cane sugar served

Gruszka duszona w pomarańczach

podana z mascarpone, pistacjami i sosem waniliowym

Pear stewed in oranges served with mascarpone, pistachios and vanilla sauce


Polecamy  

We recommend wide choice of cakes , ice-cream dessert and creppes.

–   szeroki wybór ciastek , tortów firmowych, lodów i deserów lodowych, naleśników z dodatkami i innych ciekawych propozycji ,które znajdą Państwo w karcie deserowej  –

Zapraszamy również do odwiedzania naszej karty z winami



Przekąski – Sałatki

salads


Carpaccio

z polędwicy wołowej pod serem Grana Padana i marynatami

Sirloin with Grana Padana sauce and pickled


Befsztyk tatarski

siekana świeża polędwica 70g, z żółtkiem jaj przepiórczych, anchois ,

marynowanymi pieczarkami, korniszonami, cebulką

beef tenderloin steak onions, pickled mushrooms and cucumbers,

quail eggs and anchois


Marzenie górala

Sałata lodowa w towarzystwie pomidora , cebuli i oscypka grillowanego

pod sosem słodko – kwaśnym

ice lettuce with tomatoes , onions , and grilled sheep cheese with sweet – sour sauce


Sałatka grecka

Ser Feta w garniturze sałaty, pomidora, oliwek, ogórka i cebulki

Greek – style salad with feta cheese


Sałatka ‘’Florencja’

filecik drobiowy z grzankami i serem pleśniowym z młodzieżą wiosenną

chicken breast under toasts with blue cheese and with fresh vegetables


Sałatka’’ Cezara‘’

z bukietem sałaty/rzymska ,lodowa / grzankami , serem Grana Padana ,

kurczakiem grillowanym i sosem majonezowym

Cezar’s salad with a bouquet of lettuce, croutons, Grana Padana cheese,

grilled chicken and sauce

 


Dodatki do dań głównych

addition    for  main   dishes –  Your  choice


kapusta zasmażana/ fried cabbage

buraki zasmażane/ fried beetroots

kulki ziemniaczane/ potato balls

talarki ziemniaczane/potato slices

frytki/ chips

frytki belgijskie/ Belgian fries

ziemniaki pieczone/ baked potatoes

ziemniaki z wody/ boiled potatoes

makaron/ pasta

ryż/ rice

warzywa blanszowane / kalafior, brokuł, marchewka /

blanched vegetables / cauliflower, broccoli, carrot /

-warzywa grilowane 

grilled vegetables

surówka/ salad 

zestaw surówek / marchewka, seler, buraczki /

set of salads / carrot, celery, beetroot /



     

Zupy

Main  Soups /300ml/


Zupa DniaSzef Kuchni poleca

Soup of the Day

Dyniowa ‘’blue’’ /vege /

krem z dyni serwowany z oliwą dyniową i prażonymi pestkami dyni

pumpkin soup served with pumpkin oil and roasted pumpkin seeds

Żurek Ożgów

po tarnowsku z jajkiem i kiełbasą

soup, white borscht, with pork sausages and an egg

Zupa gulaszowa

z wieprzowiną w roli głównej i warzywami podana

goulash soup with pork and vegetables

Barszczyk czysty* /vege/ 

Red beetroot soup – clear* 150ml

Do barszczu polecamy : as addition we recommend

Kapuśniaczek w cieście francuskim 60g french pie with cabbage

Pierożki Leliwa z farszem wieprzowym 60g ravioli with pork 

Krokiet/2szt/ z mięsem 100g croquettes with minced meat


Przedstawiona oferta cenowa ma charakter informacyjny, nie stanowi oferty handlowej w rozumieniu Art.66 par.1 Kodeksu Cywilnego oraz nie stanowi odzwierciedlenia aktualnych stanów magazynowych.