restauracja

Restauracja Tatrzańska


To jedna ze starszych restauracji w Tarnowie, która serwuje swoim gościom wspaniałe przysmaki kuchni polskiej. Opinię tę podzielają także nasi Klienci. Łączymy kulinarną staropolską kuchnię ze stylem i wyjątkowym wyczuciem smaku naszych kucharzy, by dać wszystkim naszym gościom wyjątkowe przeżycie za każdym razem, gdy do nas przychodzą. Staramy się, by każda wizyta była miłym, zapadającym w pamięć, doświadczeniem.

Różnorodność w ofercie


Przekąsek

Zup

Dań Głównych

Galeria


« 1 z 3 »

Oferta Restauracja



Pierwsze dania

First courses

Dania vegetariańskie

vegetarian menu

Burger hallumi 

z frytkami, sosem ziołowym i sałatką warzywną podany

Hallumi burger with fries, herb sauce, and vegetable salad served

Spaghetti w zielonym pesto 

serwowane z parmezanem i zielonymi warzywami

Spaghetti in green pesto served with parmesan and green vegetables

Dania vegańskie

vegan menu

Stek z kalafiora 

z grillowanymi warzywami i fasolką w sosie pomidorowym, z ziemniakami

i orzechami nerkowca

Cauliflower steak with grilled vegetables and beans in tomato sauce,

with potatoes and cashew nuts

Papryka faszerowana

warzywami w sosie pomidorowym z ryżem i migdałami

Peppers stuffed with vegetables in tomato sauce with rice, and almonds

Menu dla dzieci

children’s menu

Kotleciki drobiowe

z frytkami i surówką z marchewki

Poultry cutlets with fries and carrot salad

Makaron spaghetti

z sosem pomidorowym i żółtym serem

Spaghetti pasta with tomato sauce and cheese

Spaghetti  Carbonara

Spaghetti with creamy sauce,bacon and onions

 – zawinięte pod sosem śmietanowym  z cebulą i boczkiem –

Tagliatelle z krewetkami

Makaron tagliatelle, krewetki tygrysie duszone w białym winie, pomidorki koktajlowe,

cebula, czosnek, masło, natka pietruszki. /300g/

Tagliatelle pasta, tiger shrimps stewed in white wine, cocktail tomatoes,

onion, garlic, butter, parsley.

Pierogi z kaczką

Podsmażane pierogi z mięsem pieczonej kaczki, pieczone jabłko

z sosem żurawinowym, mus kalafiorowy, natka pietruszki. /350g/

Fried dumplings filled with roast duck meat, roasted apple

with cranberry sauce, cauliflower mousse, parsley.

Naleśniki z łososiem

Spinach pancake with salmon with spinach and blue cheese baked with garlic sauce

– naleśnik szpinakowy  nadziewany szpinakiem , serem pleśniowym i łososiem z nutą sosu czosnkowego –

Dania główne

Main  Dishes

Polędwiczka po Zakopiańsku

duszona w czerwonym winie pod sosem żurawinowo-porzeczkowym

podana z grillowanym oscypkiem i kulkami ziemniaczanymi

pickled loin with herbs and mustard, stewed in red wine with grilled sheep cheese

served with cranberry – currant sauce and potatoes

 Filet z kaczki

pod sosem agrestowym , podany z ziemniakami opiekanymi , pieczoną kapustą

z żurawiną , bakaliami ,anyżem i miodem

Duck breast covered with gooseberry sauce, served with grilled potatoes,

roasted cabbage, cranberry , raisins, anise with honey

Kieszeń ze szpinakiem

Filet drobiowy /140g/ dziany szpinakiem pod sosem kurkowym

podany w towarzystwie ryżu białego i dzikiego

Chicken breast stuffed with spinach Server under chanterelle

mushrooms sauce and accompanied by white and wild rice

Placek ziemniaczany po Huzarsku

Z kawałkami kurczaka ,marchewką , groszkiem oraz cebulką i pieczarkami

Fried, grated potatoes, with chopped chicken breast accompanied with peas,

carrots, onions and champignons

Winner schnizel z cielęciny 

podany z ziemniakami pieczonymi i mizerią z kiszonego ogórka

Winner schnizel of veal served with baked potatoes and pickled cucumber salad

Schab z grilla z kością 

z puree ziemniaczano-pietruszkowym i kapustą zasmażaną

Grilled pork with bone with mashed potatoes and parsley and fried cabbage

Stek grillowany 

Serwowany na tafli sosu pieprzowego z frytkami stekowymi

i bukietem warzyw grillowanych

Grilled steak served with chips and grilled vegetables covered with peppercorn sauce

Dania z Ryb

Main  Fish Meals

Sandacz

Sandacz 140g soute   na tafli sosu” Ranch ” z ziemniakami , koperkiem

i kurką  na palonym maśle serwowany

Soute pike perch on a plate of ” Ranch ” sauce with potatoes, dill and

chanterelle on roasted butter served capers and cream of baked onion

Łosoś z chrupiącą skórką

serwowany z masłem ziołowym w sosie cytrynowym, puree z

pieczonego bakłażana i grillowanym fenkułem

Salmon with crispy crust served with herb butter in lemon sauce,

roasted eggplant puree and grilled fennel

Filetowany pstrąg z grilla

Pstrąg /180g/, ziemniaki w formie talarków z czosnkiem, marynowane żółtko,

pianka z kwaśnej śmietany, koper, concasse z pomidorów. /350g/

Grilled trout fillet /180g/, potato slices with garlic, marinated egg yolk,

sour cream foam, dill, tomato concasse

Desery

Szarlotka na ciepło z pieca 

Hot apple pie with vanillia ice-cream.

– Z lodami waniliowymi i bitą śmietaną –

Krem brulee

z karmelizowanym cukrem trzcinowym serwowany

Brulee cream with caramelized cane sugar served

Gruszka duszona w pomarańczach

podana z mascarpone, pistacjami i sosem waniliowym

Pear stewed in oranges served with mascarpone, pistachios and vanilla sauce

Polecamy  

We recommend wide choice of cakes , ice-cream dessert and creppes.

–   szeroki wybór ciastek , tortów firmowych, lodów i deserów lodowych, naleśników z dodatkami i innych ciekawych propozycji ,które znajdą Państwo w karcie deserowej  –

Zapraszamy również do odwiedzania naszej karty z winami

Przekąski – Sałatki

salads

Carpaccio

z polędwicy wołowej pod serem Grana Padana i marynatami

Sirloin with Grana Padana sauce and pickled

Befsztyk tatarski

siekana świeża polędwica 70g, z żółtkiem jaj przepiórczych, anchois ,

marynowanymi pieczarkami, korniszonami, cebulką

beef tenderloin steak onions, pickled mushrooms and cucumbers,

quail eggs and anchois

Marzenie górala

Sałata lodowa w towarzystwie pomidora , cebuli i oscypka grillowanego

pod sosem słodko – kwaśnym

ice lettuce with tomatoes , onions , and grilled sheep cheese with sweet – sour sauce

Sałatka grecka

Ser Feta w garniturze sałaty, pomidora, oliwek, ogórka i cebulki

Greek – style salad with feta cheese

Sałatka ‘’Florencja’

filecik drobiowy z grzankami i serem pleśniowym z młodzieżą wiosenną

chicken breast under toasts with blue cheese and with fresh vegetables

Sałatka’’ Cezara‘’

z bukietem sałaty/rzymska ,lodowa / grzankami , serem Grana Padana ,

kurczakiem grillowanym i sosem majonezowym

Cezar’s salad with a bouquet of lettuce, croutons, Grana Padana cheese,

grilled chicken and sauce

 

Dodatki do dań głównych

addition    for  main   dishes –  Your  choice

-kapusta zasmażana/ fried cabbage

-buraki zasmażane/ fried beetroots

– kulki ziemniaczane/ potato balls

-talarki ziemniaczane/potato slices

-frytki/ chips

-frytki belgijskie/ Belgian fries

-ziemniaki pieczone/ baked potatoes

-ziemniaki z wody/ boiled potatoes

-makaron/ pasta

-ryż/ rice

-warzywa blanszowane / kalafior, brokuł, marchewka /

blanched vegetables / cauliflower, broccoli, carrot /

-warzywa grilowane

grilled vegetables

-surówka/ salad

-zestaw surówek / marchewka, seler, buraczki /

set of salads / carrot, celery, beetroot /

     

Zupy

Main  Soups /300ml/

Zupa Dnia – Szef Kuchni poleca

Soup of the Day

Żurek “Ożgów”

Żurek z kiełbasą wiejską i jajkiem.

Żurek soup with country sausage and eggs.

Krem z pomidorów

Zupa krem z pomidorów na mleczku kokosowym, chipsy z pietruszki,

oliwa bazyliowa.

Tomato cream soup with coconut milk, parsley chips, basil oil.

Rosół wołowy

Rosół wołowy z mięsnymi kołdunami.

Beef broth with meat dumplings.

Barszczyk czysty* /vege/

Red beetroot soup – clear* 150ml
Do barszczu polecamy : as addition we recommend
Kapuśniaczek w cieście francuskim 60g french pie with cabbage
Pierożki Leliwa z farszem wieprzowym 60g ravioli with pork

Krokiet/2szt/ z mięsem 100g croquettes with minced meat

Przedstawiona oferta cenowa ma charakter informacyjny, nie stanowi oferty handlowej w rozumieniu Art.66 par.1 Kodeksu Cywilnego oraz nie stanowi odzwierciedlenia aktualnych stanów magazynowych.