Restauracja Tatrzańska
To jedna ze starszych restauracji w Tarnowie, która serwuje swoim gościom wspaniałe przysmaki kuchni polskiej. Opinię tę podzielają także nasi Klienci. Łączymy kulinarną staropolską kuchnię ze stylem i wyjątkowym wyczuciem smaku naszych kucharzy, by dać wszystkim naszym gościom wyjątkowe przeżycie za każdym razem, gdy do nas przychodzą. Staramy się, by każda wizyta była miłym, zapadającym w pamięć, doświadczeniem.
Różnorodność w ofercie
Przekąsek
Zup
Dań Głównych
Galeria
Oferta Restauracja
Pierwsze dania
First courses
Dania vegetariańskie
vegetarian menu
Burger hallumi
z frytkami, sosem ziołowym i sałatką warzywną podany
Hallumi burger with fries, herb sauce, and vegetable salad served
Spaghetti z burratą
Makaron spaghetti, sos pomidorowy, burrata, parmezan, zielone pesto. /300
Spaghetti pasta, tomato sauce, burrata, parmesan, green pesto.
Dania vegańskie
vegan menu
Gołąbki z kaszą wiejską Gołąbki z kaszą wiejską, pieczarkami i cebulą, sos pomidorowy, zielony groszek. /350g/ Boiled cabbage leaves wrapped around a filling of pearl barley, mushrooms and onions, tomato sauce, green peas.
Grillowany bakłażan Grillowany bakłażan zapiekany z serem, sos z ricotty z pomidorem, grzyby shimey, rukola, zioła, puder z owoców. /400g/ Grilled eggplant baked with cheese, ricotta sauce with tomato, shimey mushrooms, arugula, herbs, fruit powder.
Menu dla dzieci
children’s menu
Nuggetsy
Nuggetsy w panko kukurydzianym, frytki, surówka. /180g/
Corn panko nuggets, fries, salad.
Spaghetti bolognese
Makaron spaghetti, sos pomidorowy, mięso mielone, parmezan. /180g/
Spaghetti pasta, tomato sauce, minced meat, parmesan
Tagliatelle z sosem kurkowym Makaron tagliatelle, sos kurkowy, parmezan, rukola. /350g/ Tagliatelle pasta, chanterelle sauce, parmesan, rocket.
Papardelle pasta, boletes stewed in cream with onion, grilled tenderloin* (*possible version for vegetarians), grilled paprika, parsley.
Krewetki Tygrysie Krewetki tygrysie duszone na maśle z czosnkiem, papryka peperoni, pomidorki koktajlowe, bagietka czosnkowa. /300g/ Tiger prawns stewed in butter with garlic, pepperoni paprika, cocktail tomatoes, garlic baguette
Tagliatelle z krewetkami
Makaron tagliatelle, krewetki tygrysie duszone w białym winie, pomidorki koktajlowe,
cebula, czosnek, masło, natka pietruszki. /300g/
Tagliatelle pasta, tiger shrimps stewed in white wine, cocktail tomatoes,
onion, garlic, butter, parsley.
Pierogi z kaczką
Podsmażane pierogi z mięsem pieczonej kaczki, pieczone jabłko
z sosem żurawinowym, mus kalafiorowy, natka pietruszki. /350g/
Fried dumplings filled with roast duck meat, roasted apple
with cranberry sauce, cauliflower mousse, parsley.
Naleśniki z łososiem
Spinach pancake with salmon with spinach and blue cheese baked with garlic sauce
– naleśnik szpinakowy nadziewany szpinakiem , serem pleśniowym i łososiem z nutą sosu czosnkowego –
Dania główne
Main Dishes
Polędwiczka po Zakopiańsku
duszona w czerwonym winie pod sosem żurawinowo-porzeczkowym
podana z grillowanym oscypkiem i kulkami ziemniaczanymi
pickled loin with herbs and mustard, stewed in red wine with grilled sheep cheese
served with cranberry – currant sauce and potatoes
Udko kacze konfitowane Udko kacze konfitowane, puree grzybowe, mini marchewki pieczone z imbirem i miodem, sos własny, mus z czerwonej kapusty. /550g/ Duck leg confit, mushroom puree, mini carrots baked with ginger and honey, own sauce, red cabbage mousse.
Placek ziemniaczany po Huzarsku
Z kawałkami kurczaka ,marchewką , groszkiem oraz cebulką i pieczarkami
Fried, grated potatoes, with chopped chicken breast accompanied with peas, carrots, onions and champignons
Duszona pierś z kurczaka Duszona pierś z kurczaka marynowana w czosnku z ziołami, ziemniaki gratin, pieczony seler, piklowana szalotka, sos kurkowy, warzywny żel. /550g/ Stewed chicken breast marinated in garlic with herbs, gratin potatoes, baked celery, pickled shallots, chanterelle sauce, vegetable gel.
Wiener Schnitzel
Panierowana cielęcina, pieczone ziemniaki z czosnkiem, kapusta zasmażana. /500g/
Winner schnizel of veal, baked potatoes with garlic, fried cabbage
Karkówka Kasseler Karkówka Kasseler, sałatka z ziemniaków i ogórków małosolnych z szalotką w śmietanie, sos z wędzonki. /500g/ Kassler pork neck, potato and cucumber salad with shallot in cream, smoked sauce.
Stek pod sosem Bernejskim
Grillowany stek z polędwicy wołowej /180g/, sos bernejski, sos z czerwonego wina, ziemniaki w łupinie z masłem czosnkowym, sałatka z pomidora i cebuli z dressingiem. /550g/
Grilled beef tenderloin steak /180g/, Bernese sauce, red wine sauce, unpeeled potatoes with garlic butter, tomato and onion salad marinated in olive oil with balsamic vinegar
Dania z Ryb
Main Fish Meals
Sandacz
Sandacz 140g soute na tafli sosu” Ranch ” z ziemniakami , koperkiem
i kurką na palonym maśle serwowany
Soute pike perch on a plate of ” Ranch ” sauce with potatoes, dill and
chanterelle on roasted butter served capers and cream of baked onion
Łosoś z chrupiącą skórką
serwowany z masłem ziołowym w sosie cytrynowym, puree z
pieczonego bakłażana i grillowanym fenkułem
Salmon with crispy crust served with herb butter in lemon sauce,
roasted eggplant puree and grilled fennel
Pstrąg grillowany Pstrąg grillowany, ziemniaki z pieczarka, sos aioli, szpinak z czosnkiem i śmietaną. /600g/ Grilled trout, potatoes with mushroom, aioli sauce, spinach with garlic and cream.
Desery
Szarlotka na ciepło z pieca
Hot apple pie with vanillia ice-cream.
– Z lodami waniliowymi i bitą śmietaną –
Faszerowana pomarańcza Wydrążona pomarańcza, mus czekoladowy, mus mascarpone z nutą pomarańczy, mini gruszka. Hollow orange, chocolate mousse, mascarpone mousse with a hint of orange, mini pear.
Mus pistacjowy Mus pistacjowy, chrupka czekoladowa, kawior truskawkowy, sos mango, owoce. Pistachio mousse, chocolate crunch, strawberry caviar, mango sauce, fruit
Polecamy
We recommend wide choice of cakes , ice-cream dessert and creppes.
– szeroki wybór ciastek , tortów firmowych, lodów i deserów lodowych, naleśników z dodatkami i innych ciekawych propozycji ,które znajdą Państwo w karcie deserowej –
Zapraszamy również do odwiedzania naszej karty z winami
Przekąski – Sałatki
salads
Carpaccio
z polędwicy wołowej pod serem Grana Padana i marynatami
Sirloin with Grana Padana sauce and pickled
Befsztyk tatarski
siekana świeża polędwica 70g, z żółtkiem jaj przepiórczych, anchois ,
marynowanymi pieczarkami, korniszonami, cebulką
beef tenderloin steak onions, pickled mushrooms and cucumbers,
quail eggs and anchois
Marzenie górala
Sałata lodowa w towarzystwie pomidora , cebuli i oscypka grillowanego
pod sosem słodko – kwaśnym
ice lettuce with tomatoes , onions , and grilled sheep cheese with sweet – sour sauce
Sałatka z wędzonym tofu Sałata lodowa, gruszka, orzechy włoskie, pomidor, rukola, wędzone tofu, vinegret, miodowo-bazyliowy. /350g/ Iceberg lettuce, pear, walnuts, tomato, rocket, smoked tofu, honey-basil vinegret .
Sałatka ‘’Florencja’
filecik drobiowy z grzankami i serem pleśniowym z młodzieżą wiosenną
chicken breast under toasts with blue cheese and with fresh vegetables
Sałatka’’ Cezara‘’
z bukietem sałaty/rzymska ,lodowa / grzankami , serem Grana Padana ,
kurczakiem grillowanym i sosem majonezowym
Cezar’s salad with a bouquet of lettuce, croutons, Grana Padana cheese,
grilled chicken and sauce
Dodatki do dań głównych
addition for main dishes – Your choice
-kapusta zasmażana/ fried cabbage
-buraki zasmażane/ fried beetroots
– kulki ziemniaczane/ potato balls
-talarki ziemniaczane/potato slices
-frytki/ chips
-frytki belgijskie/ Belgian fries
-ziemniaki pieczone/ baked potatoes
-ziemniaki z wody/ boiled potatoes
-makaron/ pasta
-ryż/ rice
-warzywa blanszowane / kalafior, brokuł, marchewka /
blanched vegetables / cauliflower, broccoli, carrot /
-warzywa grilowane
grilled vegetables
-surówka/ salad
-zestaw surówek / marchewka, seler, buraczki /
set of salads / carrot, celery, beetroot /
Zupy
Main Soups /300ml/
Zupa Dnia – Szef Kuchni poleca
Soup of the Day
Żurek “Ożgów”
Żurek na kiełbasie z suszonymi grzybami i jajkiem. Żurek soup with sausage, dried mushrooms and egg.
Krem z dyni
Zupa krem z dyni, prażone pestki dyni, oliwa dyniowa.
Pumpkin cream soup, roasted pumpkin seeds, pumpkin oil.
Rosół Rosół drobiowo-wołowy z makaronem, marchewką i natką pietruszki. Beef and poultry broth with noodles, carrot and parsley.
Barszczyk czysty* /vege/
Red beetroot soup – clear* 150ml
Do barszczu polecamy : as addition we recommend
Kapuśniaczek w cieście francuskim 60g french pie with cabbage
Pierożki Leliwa z farszem wieprzowym 60g ravioli with pork
Krokiet/2szt/ z mięsem 100g croquettes with minced meat
Przedstawiona oferta cenowa ma charakter informacyjny, nie stanowi oferty handlowej w rozumieniu Art.66 par.1 Kodeksu Cywilnego oraz nie stanowi odzwierciedlenia aktualnych stanów magazynowych.