kawiarnia

 

 

 

Kawiarnia / Restauracja – “Tatrzańska”


Pierwszą tarnowską kawiarnię z prawdziwego zdarzenia otwarto w 1859 r. Jej właścicielem był Johan Breitseer, wiedeńczyk. Serwowano w niej kawę i – jakżeby inaczej śniadania wiedeńskie. Szybko zyskała sławę. Jej właściciel spolonizował się rychło dokumentnie. Na ścianie swojej kamienicy przy ulicy Wałowej kazał wmurować tablicę upamiętniającą Kazimierza Brodzińskiego, który mieszkał w niej na początku XIX w., w czasach, gdy uczęszczał do tarnowskiego gimnazjum.

Kolejnym właścicielem kawiarni przy placu Sobieskiego był Jakub Delekta. Jego cukry deserowe, torty, wina owocowe, zyskały sławę w Paryżu, gdzie w 1902 r. otrzymał złoty medal za swoje wyroby. Delekta zmarł w 1914 r. Po nim kawiarnię nabył „dziadziu” Mieczysław Skolimowski i nazwał ją „Pod Płachtą”. W okresie międzywojennym było to miejsce zebrań, kawek koniaczków elity tarnowskiej, bohemy artystycznej, pięknych pań, miejsce owiane legendą (do dziś trwającą).  „U Skolimy pomówimy”, to było zawołanie tarnowskich kawoszy. Właściciel zwany często „Sokolim Bejem”, ze względu na lekki zez, był postacią niezwykle popularną i lubianą. Pierwszy wprowadził w swojej kawiarni wiedeński obyczaj czytania gazet przy rannej kawie. Nie można napisać o Skolimowskim lepiej, niż uczynił to Jan Bielatowicz, w swojej niezapomnianej „Książeczce”; „Najpyszniejsze były w tej kawiarni ciastka. Owe piramidy kremówek, pianek, ptysiów tortowych, bez, murzynków, tortów dobosza i fedora, mazurków, babki piaskowej, parzonej i ponczowej, nugatów, serników, placków z owocami, pierników, pączków z cukrem i lukrem, chrustu, szarlotek, florentynek, sękacza, cwibaka, biszkoptów, anyżówek, racuszków, strudla , makagig”. Dość…, u Bielatowicza jest tego cała strona.

Skolimowski stał się alfą i omegą. Służył radą i pomocą wszystkim klientom. Dla wielu był kasą pożyczkową, dla innych wdzięcznym słuchaczem, czy kojarzycielem zakochanych. Dla endeków był endekiem, dla piłsudczyków – piłsudczykiem, dla witosowców – ludowcem, dla socjalistów zaś socjalistą. Lokal zamykał tylko dwa razy w roku: W Boże Narodzenie i na Wielkanoc. Przez te dwa dni był nieszczęśliwy. W gromadzie znajomych stał przez cały dzień przed swoją zamkniętą na cztery spusty kawiarnią, rozdając ukłony, szczególnie pięknym paniom. Mieczysław Skolimowski zmarł w 1933r. Żegnał go cały Tarnów. Sława jego ciastek i kawiarni dotarła do czasów współczesnych. W moich latach studenckich leżałem na jednej sali tarnowskiego szpitala z jego synem, wówczas już starszym panem, który był emerytowanym dyrektorem Banku przy ulicy Mickiewicza, gdzie mieszkał do śmierci. Był to bardzo elegancki pan, z olbrzymim nochalem, wysokiego wzrostu. Nie wiedziałem, że kiedyś połączy nas pejzażyk.

W 1936 r. Kawiarnię przy placu Sobieskiego nabył Józef Kudelski i nazwał ją Tatrzańską. Renoma Tatrzańskiej przetrwała do lat 80. Władza ludowa osiągnęła wtedy, co chciała. Zamiast tzw. Towarzystwa w kawiarni coraz częściej pojawiały się podejrzane indywidua. Po upadku komuny Jasiu Kudelski odzyskał kawiarnię, wyremontował i nawiązał do dawnych dobrych tradycji. Jest mecenasem kultury, gości u siebie wiele wspaniałych postaci życia politycznego i kulturalnego z całej Polski.

Różnorodność w ofercie


Napojów

Deserów

Deserów z ciasta

Galeria


« 1 z 3 »

Oferta Kawiarnia



Kawy

Coffee


Espresso  6.00


Espresso dopio  10.00


Kawa cup of coffee  7.00


Cappuccino  9.00


Cafe latte  10.00


Mocca 9.00

Espresso with chocolate and whipped cream

– espresso z czekoladą i bitą śmietaną –


Cafe „Monin” z bitą śmietaną, mlekiem 12.00

Coffee with whipped cream, hot milk and natural french sirup
up to Your choice

– i naturalnym syropem „Monin” do wyboru : wanilia, cynamon,
kasztan, pistacja, banan, migdał orzech laskowy, macadamia, kokos,
amaretto, imbir –


nasze propozycje :
Migdałowa Randka : migdał, czekolada, kokos,
Batonik : czekolada, orzech laskowy, karmel,
Szarlotka : jabłko, orzech laskowy, cynamon
Krówka : karmel, wanilia
Miętówka : mięta czekolada
Anyżówka: z syropem anyżowym i imbirem


Adwokatka 15.00

– kawa z adwokatem, bitą śmietaną i polewą karmelową –


Brnedictinka 17.00

– kawa z likierem Benedictine, bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi –


Waniliowa poezja 18.00

– kawa z likierem Galliano, bitą śmietaną i nutą wanilii –


Irish Coffee 17.00

– kawa z whisky irlandzką 20ml i śmietanką –


Copa Cabana 14.00

hot coffee with whipped cream and ice-cream

– gorąca kawa 150ml, bita śmietana z lodami –


Wenecja 14.00

ice-coffee dessert with whipped cream

– deser kawowo-lodowy z bitą śmietaną 200ml –



Herbaty

Tea


Herbata Ronnefeldt – Teavelop  5.00


Darjeeling – Najdelikatniejszy zbiór herbaty o kwiatowym posmaku
z południowych zboczy Himalajów.
The most delicate blend of floral teas from the Southern slopes of Himalayas

Assam – Mocna, ciemna herbata o wspaniałym ożywczym aromacie słodu i przypraw.
Strong Black tea with refreshing aroma of malt and spices

Carmel Peach – czarna herbata z aromatem brzoskwini i nutką karmelu.
Black tea with peach and caramel flavour

Green Angel – Świeża, delikatna słodycz wzbogacona brzoskwinią
z odrobiną goryczki wyśmienitej Japońskiej senchy.
Fresh and delicate sweetness enriched with peach and
a dash of bitter Japanese Sencha

Red Berries – Słodki, owocowy aromat świeżych malin
i truskawek – wspomnienie lata.
Sweet, fruity aroma of fresh raspberries
and strawberries – ‘’summer flavours’’

Rose Hip – Fascynująca owocowa mieszanka jeżyny,
płatków róży i aromatycznego hibiskusa.
A fascinating fruity blend of blackberries,
rose petals and aromatic hibiscus


Herbata Ronnefeldt – Leaf Cup  8.00


Darjeeling Summer Gold – Delikatna herbata z Indii
o najwyższej jakości i wspaniałym aromacie oraz
eleganckim, kwiatowym posmaku.
Delicate, aromatic Indian tea of the highest quality and
sophisticated floral notes.

Assam Bari – Czarna herbata z Indii z rejonu Assam;
mocna, ciemna herbata o wspaniałym ożywczym aromacie
słodu i przypraw korzennych.
Strong Black tea from the Assam region in India
with refreshing aroma of malt and spices

Earl Grey – Czarna, aromatyzowana z Indi z rejonu Darjeeling.
Najznamienitsza, delikatna herbata z Darjeeling
oraz orzeźwiający aromat bergamotki.
Flavoured black tea from Darjeeling Region in India.
Delicate flavour and refreshing aroma of bergamot.

Oriental Oolong – Delikatny Oolong spleciony w słodkiej łagodności
z aromatem truskawek, ananasów, i owoców lulo.
Subtle flavour of Oolong tea with aroma of strawberries,
pineapples and lulo fruit.

Fruity White – Biała herbata, pełna niespodzianek i świeżości,
aromatyzowana gruszką i brzoskwinią.
White tea with pear and peach flavour

Morgentau – Fascynująca mieszanka aromatów zielonej herbaty Sencha
wraz z aromatem mango. Herbata o dużych liściach wraz z aromatem
płatków róży, słonecznika i bławatka.
Fascinating blend of aromas of Sencha green tea with mango aroma.
Big tea leaves with rose petals, sunflower and cornflower aroma

Cream Orange – Pełny delikatny smak liści krzewu Rooibos,
słodka, kremowa wanilia, oraz orzeźwiająca nutka pomarańczy.
Rich delicate taste of leaves from Rooibos Bush, sweet creamy
vanilla and refreshing orange note

Sweet Berries – Zaskakująco pełny smak i aromat truskawek, malin,
jabłka, dzikiej róży pochodzi z prawdziwych cząstek owoców
i koncentratu soku owocowego.
Rich taste and aroma of strawberries, raspberries, apples, wild rose
and cordial

Lemon Fresh – Połączenie trawy cytrynowej z goryczką pochodzącą
z palonego korzenia cykorii z dodatkiem soku z limonki i cytryny.
Blend of lemongrass with bitter taste from burnt chicory root
with lime and lemon juice


Herbaty sypane Loose Leaf Teas  13.00


Herbata czarna:
Black tea

Darjeeling Summer Gold – czarna herbata z Indii
z rejonu Darjeeling o lekkim kwiatowym bogatym aromacie.
Black tea from Darjeeling region in India, with subtle floral aroma

Herbata białą:
White tea

Pai Mu Tan Silver Typ – delikatna biała herbata z Chin
(wiosenny zbiór) o delikatnym słodkawym smaku.
Delicate Chinese white tea ( spring harvest) with subtle sweet flavour

Herbata czerwona:
Red tea

Pu-erh – herbata z Chin z rejonu Pu’er,
liściasta o charakterystycznym gorzkawym
smaku i aromacie.
Full – Leaf Tea from a Chinese region of Pu’er,
with delicate bitter flavour

Herbata owocowa:
Fruit tea

Plum & Cinamon – harmonijna kompozycja aromatów śliwki,
czarnego bzu, ananasa i cynamonu.
Aromas of plum, elderberry, pineapple and cinnamon


Czekolada

Chocolate


Czekolada 8.00

hot chocolate with whipped cream

– na gorąco 100ml, z bitą śmietaną-


Czekolada z „ziółkiem” 12.00

– gorąca czekolada, Jagemeister i bita śmietana z syropem miętowym-


Bombonierka 12.00

– gorąca czekolada z likierem wiśniowym i bitą śmietaną-


Ipanema 12.00

hot chocolate with ice-cream and whipped cream

– gorąca czekolada 100ml z lodami i bitą śmietaną-


Coctaile
bezalkoholowe

Coctails non-alcohol


Milk Shake 10.00

– coctail mleczno-lodowy 200ml, z bitą śmietaną i syropem do wyboru np.
– truskawka, wanilia, kokos, migdał, czekolada, orzech laskowy, karmel –


Ostryga 12.00

Praire Oyster – non-alcohol

– coctail 100ml, sok pomidorowy, ketchup, sos Worcestersos tabasco,
sok cytryna, żółtko, –


Monin” Coctail bezalkoholowy 200ml 12.00

– coctail mleczno-lodowy 200ml, z bitą śmietaną i syropem do wyboru np.
– truskawka, wanilia, kokos, migdał, czekolada, orzech laskowy, karmel –


Kocia Łapa : sok pomarańcza, sok cytryna, syrop – ananas, grenadina
Niebieska Pasja : sok grapefruit, syrop – blue curacao, passion fruit
Stawiacz Min : sok cytryna, sok grapefruit, syrop – lime, mojito
Tygrisi Pazur : sok z czarnej porzeczki, syrop spice, syrop anyżowy
Wielkie pragnienie : syrop mango , sok jabłkowy , syrop lemon , sprite
Brazylijski karnawał : sok z limony , sok z mięty , syrop z trzciny cukrowej ,
woda gazowana , cytryna

 


Alkohole

Alcohol


Whisky 40 ml 


Johny Walker Red Label  15.00


Johny Walker Black Label  24.00


Ballantines  15.00


Chivas Regal  24.00


Talisker  35.00


Glenkinchie  35.00


Glenfiddich 10 yo 33.00


Jameson  18.00


Jack Daniels  18.00


Jack Daniels Honey  18.00


Jeam Beam  18.00


Jeam Beam Black  23.00


Brendy 40 ml 


Stock  12.00


Metaxa 7*  12.00


Torres 10 yo  12.00


Cognac 40 ml 


Otard vs  28.00


Remy Martin VS  28.00


Martell vs 28.00


Hennesy vs  23.00


Hennesy Fine  30.00


Hennesy XO  85.00


Wódka 40 ml 


Wódka czysta /Bols , Sobieski , Wyborowa/  7.00


Smirnoff  8.00


Smirnoff Black espresso  9.00


Finlandia  8.00


Absolut  9.00


Chopin rye  9.00


Chopin Black  16.00


Gin Lubuski  7.00


Gin Seagrams  8.00


Gin Beefeater  10.00


Gin Bombay  11.00


Tequila  14.00


Rum Bacardi  11.00


Rum Seniorita  7.00


Cachaça  12.00


Grappa  13.00


Calvados  19.00


Piołunówka  7.00


Dzięgielówka  7.00


Krupnik  7.00


Żubrówka  7.00


Żołądkowa /gorzka, miętowa/  7.00


Cytrynówka  7.00


Malibu  9.00


Campari  9.00


Aperol  8.00


Likiery 20 ml 


Kahlua  7.00


Baileys  7.00


Grand Marnier  9.00


Sambuca  7.00


Cointreau  9.00


Galliano  9.00


Benedictine  9.00


Jagermeister  9.00


Amaretto  4.00


Adwocat  4.00

 


Wina

Vine


Zachecamy do zapoznania sie z kartą win  


Martini 100 ml 9.00


Coctaile 15.00

– alkoholowe –

Raj
Gin grenadina , sok pomarańczowy

Błękitny szatan
Gin , Blue Curacao ,sok z cytryny

Margarita
Tequila , Triple sec , sok lime

Tequila Sun Rise
Tequila , sok pomarańczowy , grenadina

Bounty
Whisky , malibu , Creme de Cacao , grenadina, sok pomarańczowy

Miłosne Marzenie
Malibu , likier brzoskwiniowy , Blue Curacao , sok jabłkowy

Irlandzki Sen
Baileys , Creme de Cacao , lody , syrop orzechowy

Ogon Diabła
Rum , wódka , Brendy , sok lime ,grenadina

Błękitna Laguna
Wódka Cranbery ,Martini Bianco ,sprite , syrop Blue Curacao , cytryna

Gibson
Gin, wermut extra dry, cytryna, marynowana cebulka

Mexicola
Tequila blanco , syrop lime , cola

Americano
Campari , Martini Bianco , woda gazowana

Tańczące Piaski
Whisky , wiśniówka , syrop żurawinowy , sok jabłkowy

 


Gofry

Gofry


Gofr 1 sztuka  3.00


Dodatki :
konfitura, 1.00
(fruit jam)
polewa – czekolada, truskawka, karmel, zabajone 1.00
(chocolate, strawberry, caramel, sabayone sauce)
czekolada 1.00
(grated chocolate)
bakalie /jeden rodzaj/ 1.00
raisins, walnuts, almonds
bita śmietana 3.00
(whipped cream)
owoce świeże-sezonowo, konserwowe 3.00
(fruits season freshly or preserved)


Lody 1 porcja (2 gałki) 6.00

ice-cream


Rurka z bitą śmietaną  3.00


 


Ciastka firmowe – „Kudelski”

Coffee


Torcik hiszpański  5.00

Meringue cake


Krówka waniliowo-karmelowa  5.00

Caramel and vanilla cake


Sernik tatrzański  6.00

Cheese cake


Kremówka wiedeńska  6.00

Vienna Cream Cake


Ptyś z kremem waniliowym  5.00

Puff cake with vanilla cream


Mazurek czekoladowo-orzechowy  7.00

Chocolate and nuts cake


Rafaello  6.00


Tertilówka  6.00


Ciastko jogurtowe  6.00

Yogurt cake


Ciastko tiramisu  6.00


Tort ambasador  10.00

Ambassador Cake


Tort Beza  12.00

Meringue cake


Tort Królewski  12.00

Royal cake


Tort migdałowy  11.00

Almond cake


 


Desery

Desserts


Espresso  6.00


Szarlotka z pieca 12.00

Hot apple pie with whipped cream and ice-cream

– domowa, na gorąco z bitą śmietaną, owocami i lodami –


Galaretka 10.00

fruit jelly dessert with fruit nad vanilla sauce

– z owocami i sosem waniliowym –


Sałatka Macedonia 10.00

fruits Salad with natural juice

– z owoców w syropie lub świeżych sezonowo –


Owocowa paleta 12.00

Season fruit with whipped cream

– z bitą śmietaną i owocami sezonowymi –


Tiramisu 14.00

– krem Mascarpone na biszkoptach Cappuccino –


Opera Czekoladowa 10.00

chocolate mousse with banana and whipped cream

– z bananowym programem i bitą śmietaną –


Bananowy Song 10.00

Bananas with whipped cream, chocolate sauce and almonds

– banany z bitą śmietaną, polewą czekoladową i migdałami –

 


Desery lodowe

Ice cream desserts


Składniki do własnych kompozycji:

Lody 1 porcja 3.00
Bita śmietana 3.00
Owoce 3.00
Polewa 1.00
Bakalie 1.00
Bakalie mix /3 rodzaje/ 2.50


Espresso  6.00


Myszka Miki 7.00

– Lody – 1 porcja, bita śmietana, cukiereczki –


Pinokio 9.00

– Lody – 2 porcje, bita śmietana –


Puchatek 9.00

– Lody – 2 porcje, bita śmietana, ciasteczko piernikowe, syrop „Monin” –


Paleta 12.00

– Lody 4 porcje, bita śmietana, mus owocowy –


Cappuccino 13.00

– Lody 3 porcje, bita śmietana, kawa instant, syrop „Monin” –


Afrykańskie 14.00

– Lody 4 porcje czekoladowe, bita śmietana z rodzynkami, orzechy, advocat afykański –


Delicje 15.00

– Lody 4 porcje, bita śmietana, karmel,rodzynki, likier adwokat –


Amaretto 15.00

– Lody 4 porcje, czekolada,krokant, migdały, likier amaretto, –


Rapsodia 15.00

– Lody 4 porcje, sałatka owocowa, sos owocowy, bita śmietana –


Bananowy Split 15.00

– Lody 3 porcje, banan, bita śmietana, owoce –


Tatrzańskie 15.00

– Lody 4 porcje, bita śmietana z twarożkiem, orzechy laskowe, czekolada i wiśnie-


Kokosowa poezja 14.00

– Lody 4 porcje, bita śmietana z twarożkiem, orzechy włoskie prażone czekolada, wiśnie-


Fruittella 15.00

Four cups of ice cream, plums, apricots, raisins, whipped cream and peach sauce

– 4 porcje lodów , śliwki , morele, rodzynki , bita śmietana, mus brzoskwiniowy –


Truskawkowa pasja 15.00

Four cups of ice cream ( strawberry flavour and cream flavour), with warm syrup and whipped cream

– 4 porcje lodów truskawkowo- śmietankowych z truskawkami w syropie na ciepło, bita śmietana-


Puchar Tiramisu 15.00

Three cups of ice cream, sponge biscuits, amaretto, chocolate and coffee sauce, whipped cream

– 3 porcje lodów , biszkopty , amaretto , polewa czekoladowo-kawowa, bita smietana-


Lody coctailowe 14.00

– z alkoholem-


Pieprz i Wanilia 

– Lody 2 porcje, syrop spice, likier Triple Sec 10 ml, czerwony pieprz-


Mojito 

– Lody 2 porcje, syrop mojito, rum Bacardi 10 ml,-


Campari 

– Lody 2 porcje, syrop orange, Campari 10 ml, świeże pomarańcze-


Irish 

– Lody 2 porcje, likier Baileys 10ml, bita śmietanka, syrop „Monin”-


Blue Ice 

– Lody 2 porcje, likier Blue Curacao 10 ml, syrop „Monin”, bita śmietanka-


Malibu 

– Lody 2 porcje, Malibu 10 ml, syrop „Monin”, czekolada-


Jegermeister 

– Lody 2 porcje, jegermeister 10 ml, syrop miętowy, bita śmietana-

 


Naleśniki

Creppes with addition up to your choice


Z serem i bakaliami, pod sosem waniliowym 13.00

polish home cottage cheese with raisins, vanilla sauce


Z wiśniami i lodami, pod sosem czekoladowym 13.00

amarena cherries with ice- cream and chocolate sauce


Z bananem, orzechami i karmelem 13.00

banana, walnuts and caramel


Z szarlotką i lodami pod sosem cynamonowym 13.00

apple , with ice-cream and cinnamon sauce


Z bitą śmietaną, owocami i musem truskawkowym 13.00

whipped cream, fruit and strawberry mousse


Na gorąco z wigorem

Hot


Hertango 11.00

Rum grog

– herbata z ciemnym rumem 40ml –


HemingwayTea 10.00

Tea punch

– poncz herbaciany z sokiem cytrusowym, miodem, bitą śmietanką i likierem Triple Sec40ml –


Hubertus 10.00

red wine punch with orange liquor

– grzaniec czerwonego wina 100ml z żołtkiem i likierem pomarańczowym 10ml –


Gavroche 9.00

red wine punch with spices

– grzaniec czerwonego wina 100ml, korzenny –


Weisser 9.00

white wine punch with

– grzaniec białego wina 100ml, z gożdzikami –


Navigator 9.00

Hot beer with honey and spices

– grzaniec piwny 300ml, miodowo-korzenny –


Grzaniec po górlasku 9.00

Hot beer with bitter digestive

– z wina, piwa, rumu i goździków 200ml –

 


Piwo

Beer


Beczkowe  


Żywiec 330ml  5.00


Żywiec 500ml  8.00


Butelkowe  


Żywiec 330ml  6.00


Żywiec Porter 330ml  7.00


Heineken 330ml  8.00


Budweiser 330ml  9.00


Corona 330ml  10.00


Żywiec niskoalkoholowy 330ml  5.00


sok malinowy do piwa 30 ml  1.00


syrop Monin 30ml  3.00

 


Napoje

Beverages


Sok owocowy 4.00

juice: orange, grapefruit, apple, black currant, multi fruit, tomato

– 200 ml, pomarańcza, grapefruit, jabłko, czarna porzeczka, wieloowocowy , pomidor –


Sok naturalny 8.00

fresh citrus juice

– wyciskany 200ml, ze świeżych pomarańczy lub grapefruitów-


Nestea 200 ml  4.00


Coca-Cola 200 ml  4.00

Coke, Coke Zero


Fanta 200ml  4.00

Orange


Sprite 200 ml  4.00


Tonic Kinley 200 ml  4.00


Burn 250 ml  8.00


Woda mineralna 200 ml 4.00

still or mineral water

– naturalna lub gazowana –

 


Staropolskie specjały

Old Polish specialties


Tarninówka 40ml  8.00

Cordial ( sloe gin)

– Tradycyjna Tarnowska nalewka , jej charakterystyczny smak zawdzięczamy owocom zbieranym niegdyś z krzewów tarniny porastających zbocza Góry Św. Marcina w Tarnowie –


Miodula Prezydencka 40 ml  10.00

Honey – based vodka

– To tradycyjny znany od wieków trunek , produkowany na bazie pochodzącego z gór polskiego miodu spadziowo-nektarowego , oraz specjalnie skomponowanej mieszanki składników –


Śliwowica Podbeskidzka 40 ml  11.00

A kind of plum brandy

– Trunek produkowany z owocowego spirytusu ,leżakuje w dębowych beczkach-


Miód pitny Dwójniak  8.00

Mead

– /Dominikański , Kurpiowski, Piastun , Staropolski/ Nabiera mocy w mrocznych piwnicach , wspominając dawne, prześwietne czasy. Zaklęty staropolską recepturą. Zdradzi ją Państwu przy pierwszym łyku. Wciąż żywa tradycja, dojrzewa do 5 lat, zawiera 16% alkoholu-


Miód pitny Trójniak  7.00

Mead

– /Bernardyński, Piastowski , Stolnik / Umiarkowanie słodki , dojrzewa do 4 lat, zawiera 13% alkoholu-

Przedstawiona oferta cenowa ma charakter informacyjny, nie stanowi oferty handlowej w rozumieniu Art.66 par.1 Kodeksu Cywilnego oraz nie stanowi odzwierciedlenia aktualnych stanów magazynowych.