restauracja

Restauracja Tatrzańska


To jedna ze starszych restauracji w Tarnowie, która serwuje swoim gościom wspaniałe przysmaki kuchni polskiej. Opinię tę podzielają także nasi Klienci. Łączymy kulinarną staropolską kuchnię ze stylem i wyjątkowym wyczuciem smaku naszych kucharzy, by dać wszystkim naszym gościom wyjątkowe przeżycie za każdym razem, gdy do nas przychodzą. Staramy się, by każda wizyta była miłym, zapadającym w pamięć, doświadczeniem.

Różnorodność w ofercie


Przekąsek

Zup

Dań Głównych

Galeria


« 1 z 3 »

Oferta Restauracja



Pierwsze dania

First courses

Dania vegetariańskie

vegetarian menu

Burger hallumi 

z frytkami, sosem ziołowym i sałatką warzywną podany

Hallumi burger with fries, herb sauce, and vegetable salad served

Spaghetti z burratą

Makaron spaghetti, sos pomidorowy, burrata, parmezan, zielone pesto. /300

Spaghetti pasta, tomato sauce, burrata, parmesan, green pesto.

Dania vegańskie

vegan menu

Gołąbki z kaszą wiejską Gołąbki z kaszą wiejską, pieczarkami i cebulą, sos pomidorowy, zielony groszek. /350g/ Boiled cabbage leaves wrapped around a filling of pearl barley, mushrooms and onions, tomato sauce, green peas.

Grillowany bakłażan Grillowany bakłażan zapiekany z serem, sos z ricotty z pomidorem, grzyby shimey, rukola, zioła, puder z owoców. /400g/ Grilled eggplant baked with cheese, ricotta sauce with tomato, shimey mushrooms, arugula, herbs, fruit powder.

Menu dla dzieci

children’s menu

Nuggetsy
Nuggetsy w panko kukurydzianym, frytki, surówka. /180g/
Corn panko nuggets, fries, salad.
Spaghetti bolognese
Makaron spaghetti, sos pomidorowy, mięso mielone, parmezan. /180g/
Spaghetti pasta, tomato sauce, minced meat, parmesan

Tagliatelle z sosem kurkowym Makaron tagliatelle, sos kurkowy, parmezan, rukola. /350g/ Tagliatelle pasta, chanterelle sauce, parmesan, rocket.

Papardelle pasta, boletes stewed in cream with onion, grilled tenderloin* (*possible version for vegetarians), grilled paprika, parsley.

Krewetki Tygrysie Krewetki tygrysie duszone na maśle z czosnkiem, papryka peperoni, pomidorki koktajlowe, bagietka czosnkowa. /300g/ Tiger prawns stewed in butter with garlic, pepperoni paprika, cocktail tomatoes, garlic baguette

Tagliatelle z krewetkami

Makaron tagliatelle, krewetki tygrysie duszone w białym winie, pomidorki koktajlowe,

cebula, czosnek, masło, natka pietruszki. /300g/

Tagliatelle pasta, tiger shrimps stewed in white wine, cocktail tomatoes,

onion, garlic, butter, parsley.

Pierogi z kaczką

Podsmażane pierogi z mięsem pieczonej kaczki, pieczone jabłko

z sosem żurawinowym, mus kalafiorowy, natka pietruszki. /350g/

Fried dumplings filled with roast duck meat, roasted apple

with cranberry sauce, cauliflower mousse, parsley.

Naleśniki z łososiem

Spinach pancake with salmon with spinach and blue cheese baked with garlic sauce

– naleśnik szpinakowy  nadziewany szpinakiem , serem pleśniowym i łososiem z nutą sosu czosnkowego –

Dania główne

Main  Dishes

Polędwiczka po Zakopiańsku

duszona w czerwonym winie pod sosem żurawinowo-porzeczkowym

podana z grillowanym oscypkiem i kulkami ziemniaczanymi

pickled loin with herbs and mustard, stewed in red wine with grilled sheep cheese

served with cranberry – currant sauce and potatoes

Udko kacze konfitowane Udko kacze konfitowane, puree grzybowe, mini marchewki pieczone z imbirem i miodem, sos własny, mus z czerwonej kapusty. /550g/ Duck leg confit, mushroom puree, mini carrots baked with ginger and honey, own sauce, red cabbage mousse.

Placek ziemniaczany po Huzarsku

Z kawałkami kurczaka ,marchewką , groszkiem oraz cebulką i pieczarkami

Fried, grated potatoes, with chopped chicken breast accompanied with peas, carrots, onions and champignons

Duszona pierś z kurczaka Duszona pierś z kurczaka marynowana w czosnku z ziołami, ziemniaki gratin, pieczony seler, piklowana szalotka, sos kurkowy, warzywny żel. /550g/ Stewed chicken breast marinated in garlic with herbs, gratin potatoes, baked celery, pickled shallots, chanterelle sauce, vegetable gel.

Wiener Schnitzel

Panierowana cielęcina, pieczone ziemniaki z czosnkiem, kapusta zasmażana. /500g/

Winner schnizel of veal, baked potatoes with garlic, fried cabbage

Karkówka Kasseler Karkówka Kasseler, sałatka z ziemniaków i ogórków małosolnych z szalotką w śmietanie, sos z wędzonki. /500g/ Kassler pork neck, potato and cucumber salad with shallot in cream, smoked sauce.

Stek pod sosem Bernejskim

Grillowany stek z polędwicy wołowej /180g/, sos bernejski, sos z czerwonego wina, ziemniaki w łupinie z masłem czosnkowym, sałatka z pomidora i cebuli z dressingiem. /550g/

Grilled beef tenderloin steak /180g/, Bernese sauce, red wine sauce, unpeeled potatoes with garlic butter, tomato and onion salad marinated in olive oil with balsamic vinegar

Dania z Ryb

Main  Fish Meals

Sandacz

Sandacz 140g soute   na tafli sosu” Ranch ” z ziemniakami , koperkiem

i kurką  na palonym maśle serwowany

Soute pike perch on a plate of ” Ranch ” sauce with potatoes, dill and

chanterelle on roasted butter served capers and cream of baked onion

Łosoś z chrupiącą skórką

serwowany z masłem ziołowym w sosie cytrynowym, puree z

pieczonego bakłażana i grillowanym fenkułem

Salmon with crispy crust served with herb butter in lemon sauce,

roasted eggplant puree and grilled fennel

Pstrąg grillowany Pstrąg grillowany, ziemniaki z pieczarka, sos aioli, szpinak z czosnkiem i śmietaną. /600g/ Grilled trout, potatoes with mushroom, aioli sauce, spinach with garlic and cream.

Desery

Szarlotka na ciepło z pieca 

Hot apple pie with vanillia ice-cream.

– Z lodami waniliowymi i bitą śmietaną –

Faszerowana pomarańcza Wydrążona pomarańcza, mus czekoladowy, mus mascarpone z nutą pomarańczy, mini gruszka. Hollow orange, chocolate mousse, mascarpone mousse with a hint of orange, mini pear.

Mus pistacjowy Mus pistacjowy, chrupka czekoladowa, kawior truskawkowy, sos mango, owoce. Pistachio mousse, chocolate crunch, strawberry caviar, mango sauce, fruit

Polecamy  

We recommend wide choice of cakes , ice-cream dessert and creppes.

–   szeroki wybór ciastek , tortów firmowych, lodów i deserów lodowych, naleśników z dodatkami i innych ciekawych propozycji ,które znajdą Państwo w karcie deserowej  –

Zapraszamy również do odwiedzania naszej karty z winami

Przekąski – Sałatki

salads

Carpaccio

z polędwicy wołowej pod serem Grana Padana i marynatami

Sirloin with Grana Padana sauce and pickled

Befsztyk tatarski

siekana świeża polędwica 70g, z żółtkiem jaj przepiórczych, anchois ,

marynowanymi pieczarkami, korniszonami, cebulką

beef tenderloin steak onions, pickled mushrooms and cucumbers,

quail eggs and anchois

Marzenie górala

Sałata lodowa w towarzystwie pomidora , cebuli i oscypka grillowanego

pod sosem słodko – kwaśnym

ice lettuce with tomatoes , onions , and grilled sheep cheese with sweet – sour sauce

Sałatka z wędzonym tofu Sałata lodowa, gruszka, orzechy włoskie, pomidor, rukola, wędzone tofu, vinegret, miodowo-bazyliowy. /350g/ Iceberg lettuce, pear, walnuts, tomato, rocket, smoked tofu, honey-basil vinegret .

Sałatka ‘’Florencja’

filecik drobiowy z grzankami i serem pleśniowym z młodzieżą wiosenną

chicken breast under toasts with blue cheese and with fresh vegetables

Sałatka’’ Cezara‘’

z bukietem sałaty/rzymska ,lodowa / grzankami , serem Grana Padana ,

kurczakiem grillowanym i sosem majonezowym

Cezar’s salad with a bouquet of lettuce, croutons, Grana Padana cheese,

grilled chicken and sauce

 

Dodatki do dań głównych

addition    for  main   dishes –  Your  choice

-kapusta zasmażana/ fried cabbage

-buraki zasmażane/ fried beetroots

– kulki ziemniaczane/ potato balls

-talarki ziemniaczane/potato slices

-frytki/ chips

-frytki belgijskie/ Belgian fries

-ziemniaki pieczone/ baked potatoes

-ziemniaki z wody/ boiled potatoes

-makaron/ pasta

-ryż/ rice

-warzywa blanszowane / kalafior, brokuł, marchewka /

blanched vegetables / cauliflower, broccoli, carrot /

-warzywa grilowane

grilled vegetables

-surówka/ salad

-zestaw surówek / marchewka, seler, buraczki /

set of salads / carrot, celery, beetroot /

     

Zupy

Main  Soups /300ml/

Zupa Dnia – Szef Kuchni poleca

Soup of the Day

Żurek “Ożgów”

 Żurek na kiełbasie z suszonymi grzybami i jajkiem. Żurek soup with sausage, dried mushrooms and egg.

Krem z dyni

Zupa krem z dyni, prażone pestki dyni, oliwa dyniowa.

Pumpkin cream soup, roasted pumpkin seeds, pumpkin oil.

Rosół Rosół drobiowo-wołowy z makaronem, marchewką i natką pietruszki. Beef and poultry broth with noodles, carrot and parsley.

Barszczyk czysty* /vege/

Red beetroot soup – clear* 150ml
Do barszczu polecamy : as addition we recommend
Kapuśniaczek w cieście francuskim 60g french pie with cabbage
Pierożki Leliwa z farszem wieprzowym 60g ravioli with pork

Krokiet/2szt/ z mięsem 100g croquettes with minced meat

Przedstawiona oferta cenowa ma charakter informacyjny, nie stanowi oferty handlowej w rozumieniu Art.66 par.1 Kodeksu Cywilnego oraz nie stanowi odzwierciedlenia aktualnych stanów magazynowych.